T.T.C. heeft 8 feiten voor u op een rij gezet om meer duidelijkheid te geven in de herhalingsverplichtingen van veiligheidstrainingen.

Waarom is een herhalingstraining aan te raden?

Feit 1
Regelmatige scholing (om de 4 à 5 jaar) van het personeel is een goede preventieve maatregel om het risico op gevaarlijke handelingen met alle mogelijke gevolgen van dien tot een minimum te beperken.

Feit 2
Een groeiende onderneming/bedrijf zal moeten inzien dat in een periode van 4 à 5 jaar er binnen haar organisatie zeer veel kan veranderen (is veranderd), zeker op het gebied van arbeidsomstandigheden. Bij of herscholing is dus inherent aan dit feit.

Feit 3
Na elke training of cursus zullen de meeste werknemers hun nieuw verworven competenties toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. Helaas is het bij de meeste mensen zo dat dit na verloop van tijd gaat ‘verwateren’. Herscholing is dus wel degelijk noodzakelijk.

Feit 4
Ook in geval van schade zal de verzekeringsmaatschappij de werkgever vragen om een verantwoording ten aanzien van het scholingsbeleid.

Feit 5
Zeker wanneer de chauffeurs dagelijks bezig zijn met interne transportmiddelen in dezelfde arbeidsomstandigheden ontstaat er een gevaarlijke situatie die bekent staat als ‘bedrijfsblindheid’. Men is zo ‘gewend’ aan de situatie dat risico’s niet meer opvallen. Herscholing door een externe trainer zal zeker bijdragen in de bewustwording van de mogelijke risico’s.

Feit 6
Regelmatige bij en herscholing van uw medewerkers heeft ook een sterk motiverende werking. (aandacht)

Feit 7
Ongevallen met een heftruck komen regelmatig voor en kunnen zeer ernstig zijn. Elk jaar melden bedrijven er ongeveer 200 bij de Arbeidsinspectie. De ongevallen worden vaak veroorzaakt door slecht onderhoud aan de heftruck of het ontbreken van veiligheidsgordels.
Ook het rijgedrag van de chauffeurs speelt een rol. Dus regelmatige bij en herscholing is noodzakelijk.

Feit 8
De Arbeidsinspectie wil het grote aantal ongelukken door ondeskundig of oneigenlijk gebruik van intern transportmiddelen terugdringen. Elk jaar gebeuren er honderden ongelukken met onder andere heftrucks, vaak met ernstig letsel of dodelijke afloop. De oorzaak is vaak dat bestuurders niet of niet goed zijn geïnstrueerd.

 

Werk veilig of werk niet. Stap vooruit! Verhoog uw veiligheidsbewustzijn. Kies voor T.T.C., de specialist in veiligheidsopleidingen.

Vanaf 6 deelnemers komt een instructeur van T.T.C. bij u op locatie om een veiligheidsopleiding te verzorgen.